© 2016 Motto Mimarlık // Motto Architecture

 

  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
 

VAN İPEKYOLU BELEDİYE

HİZMET BİNASI

BİLGİ

Van İpekyolu Belediye Merkezi yapısı, gerek programında içerdiği sosyal donatılar gerek konumlandığıalan açısından halkın katılımını teşvik edecek özgün potansiyeller barındırmaktadır. Yapının yanında bulunan kamusal yeşil alan, yapının halkla iletişimini artırabilecek ve günlük kullanımı teşvik edecek önemli bir etkendir. Önerilen proje, belediye merkezi yapısının parkla olan ilişkisini ön planda tutarak yeşil alanı çoğaltmayı ve yapıyla iletişim ara yüzünü artırmayı hedefler.

Park alanı komşu yollardan soyutlanıp kendi bağlamını kurabilmek için yol kotundan aşağıya alınmıştır. Yapının çok amaçlı salon, cep sineması, kütüphane, kafe gibi programları bu alt zemin kotunda parkla birleşip farklı ilişkiler kurar. Bu şekilde belediye merkezi yapısı ve kent parkı alanlarının birbirlerini güçlendirdiği ve deneyimi teşvik ettiği bir ortak kullanım hedeflenmiştir. Parkın belediyeyle olan ilişkisi, parkın halk tarafından yoğun bir şekilde kullanılabilme potansiyelini yaratır. Aynı zamanda, belediye ve park birbirleri için hem bir sahne hem de bir manzara oluştururlar. Park alanı belediye yapısı için bir manzara oluştururken, belediye yapısı da park için belediye işleyişinin izlenebildiği bir sahneye dönüşür.

Park alanını büyütmek ve sosyal kullanımı teşvik etmek için belediye yapısı park alanını genişletecek şekilde doğu cephesine yakın konumlandırılmıştır.

Yapının bütün servisleri doğu cephesinde yer alan bir servis kütlesi içerisinde toplanarak belediye hizmetlerine ayrılan alanların bütüncül olarak yeşil alanla ilişki kurabilmesi sağlanmıştır.

Yapı zemine dokunduğu noktada halkın yoğun kullandığı programları içerirken yükseldikçe günlükkullanımda daha az iletişime geçilen birimleri yüklenir. Bir başka deyişle, yapının kamusallığı zeminle temas ettiği noktalar yönünde artmaktadır. Halkın daha yoğun olarak kullandığı belediye fonksiyonları yol seviyesinde, üst zemin kotunda yer alır. Yine halkın birebir erişimine açık olan birimler ve sosyal birimler, galeriler aracılığıyla bu katla birleştirilmiştir.

Birinci katta yer alan meclis salonu bağımsız bir girişle halkın erişimine de açılır ve şeffaf cephesi aracılığıyla parktan da takip edilebilecek bir kamusal sahneye dönüşür. Programa öneri olarak eklenen sergi salonu belediye meclisi ile birbirini tamamlayarak sosyal bir odak oluşturur.

Üst iki katta eş başkanlığa yakın müdürlükler ve eş başkanlık birimleri yer alır. Bu birimler kendi aralarında bağımsız çalışabilmekle beraber parkı izleyecek ve parktan izlenecek şekilde park cephesinde konumlandırılmıştır.

 
KÜNYE

Yer: Van, Türkiye

Yıl: 2016

Program: Belediye Binası

Proje Alanı: 9482m²

İşveren: Van İpekyolu Belediyesi (Ulusal Yarışma)

Sorumlu Ortak: Onur Özkoç, Heves Beşeli

Tasarım Ekibi: Havva Nur Başağaç, Burak Dönmez, İrem Büyükkoçak, Mehmet Karadağ

Danışmanlar;

Statik: Özün Proje

Mekanik: Beşeli Mühendislik

Elektrik: MPY Mühendislik

Peyzaj: Leman Elverişli

GÖRSELLER